Minister Plasterk heeft tijdens de Duurzame Dinsdag in Den Haag Het Duurzame Lintje uitgereikt aan Ton Willemsen, directeur van Tonzon BV. De onderscheiding wordt sinds 2008 uitgereikt aan personen die zich op bijzondere wijze hebben ingezet op het gebied van duurzaamheid. Hierbij gaat het om een bijzondere inspanning.
In het programma, voorafgaand aan de uitreiking, had Ton Willemsen al onder de aandacht gebracht dat duurzame innovaties in Nederland niet altijd met open armen worden ontvangen. “‘We roepen wel om innovaties maar we vergeten dat de introductie ervan heel erg lastig is. Zodra een uitvinding echt een verschil maakt en een bedreiging gaat vormen voor bestaande marktpartijen treden er in Nederland allerlei mechanismes in werking. Nieuwkomers worden buitengesloten.’ Deze opmerking werd spontaan onderschreven door Rinske van Noortwijk en Ineke van Zanten van GreenWish, die dit in hun onderzoek ook zijn tegengekomen.
TONZON Innovaties kunnen doelstellingen Energieakkoord verdubbelen
Een van de gevolgen van deze buitensluiting is dat in de doelstellingen van het Energieakkoord nauwelijks rekening is gehouden met de besparingsmogelijkheden die de innovaties van TONZON te bieden hebben. Dat komt omdat het Energieakkoord uitgaat van het Energielabel en TONZON daarin nauwelijks meetelt. Het aanbrengen van TONZON Vloerisolatie en de slimme radiatorfolie* levert in een eengezinswoning een gemiddelde gasbesparing op van 15 tot 20%. Bij vloeren met vloerverwarming kan deze besparing oplopen tot 40%. Bij het bepalen van het energielabel mag aan TONZON echter niet meer worden toegekend dan circa 3%. Voor wie labelstappen wil maken, is een dergelijk lage energiebesparing niet interessant.
Daarnaast gaat het Energieakkoord bij de energiebesparing vooral uit van woningen die zijn gebouwd voor 1980. Daarbij wordt uit het oog verloren dat woningen die na deze datum zijn gebouwd verre van energiezuinig zijn. De meeste nieuwe woningen verbruiken veel meer energie dan ze op papier zouden mogen. De toegepaste vloerisolatie functioneert onvoldoende, waardoor veel mensen niet tevreden zijn met het wooncomfort. Het gevolg hiervan is dat ze harder stoken om toch het gewenste wooncomfort te krijgen of vloerverwarming laten aanleggen. In beide gevallen stijgt het energieverbruik en daarmee de uitstoot van CO2. De TONZON innovatie is bij uitstek geschikt om ook de isolatiewaarde van deze nieuwbouwvloeren fors te verbeteren, waardoor ook in de miljoenen woningen gebouwd na 1980 het energieverbruik nog met 15 tot 20% kan worden verminderd.
Daardoor bereikt het besparingspotentieel met alleen de TONZON innovaties hetzelfde niveau als de besparingsdoelstelling in het Energieakkoord. Deze werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd los van andere renovatie- of isolatieplannen. Om de nog resterende Nederlandse woningen voor eind 2020 te voorzien van deze milieuvriendelijke, energiebesparende en comfortverhogende voorziening zijn per jaar 15.000 mensen nodig. De extra werkgelegenheid, die een versnelde uitrol van TONZON Vloerisolatie met zich meebrengt, is daarmee van hetzelfde niveau als bereikt wordt met de uitvoering van het Energieakkoord.