Amsterdam, 28 januari 2016 – In het licht van de landelijke preventiecampagne ter voorkoming van koolmonoxidevergiftiging, die start op 1 februari, en gezien het feit dat er jaarlijks tenminste elf mensen het leven laten en 150 mensen gewond raken door koolmonoxidevergiftiging*, ondervroeg Nest Labs recentelijk meer dan 1000 Nederlandse volwassenen over hun kennis en voorbereiding op het gebied van deze stille dreiging.
De uitkomsten zijn verontrustend: Ondanks dat 76% van de respondenten weet dat blootstelling aan koolmonoxide dodelijke gevolgen kan hebben, is slechts één op de drie huishoudens voorzien van een koolmonoxidealarm.
“Je kunt koolmonoxide niet proeven, ruiken of zien en de eerste fysieke symptomen lijken op griep, dus worden vaak genegeerd,” zegt Lionel Paillet, General Manager Europa bij Nest Labs. “Wanneer je je bewust wordt van een probleem, zou het al te laat kunnen zijn en daarom is een systeem voor vroege waarschuwing essentieel. Ons onderzoek laat echter zien dat miljoenen Nederlandse huishoudens nog altijd onbeschermd zijn. Educatie, voorbereiding en wetgeving zijn noodzakelijk.”
Sluipmoordenaar
Koolmonoxide is een uitermate giftig gas dat ontstaat door onvolledige verbranding van gas of hout en dat 250 keer sneller door het lichaam wordt opgenomen dan zuurstof, waardoor vitale organen van zuurstof verstoken blijven. Het is geurloos, smaakloos en onzichtbaar en de eerste fysieke symptomen van koolmonoxidevergiftiging lijken op griep: een lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid.
Ondanks dat het onderzoek van Nest aantoont dat meer dan 76 procent van de Nederlanders weet dat blootstelling aan koolmonoxide dodelijke gevolgen kan hebben, zegt bijna 70 procent van de respondenten geen koolmonoxidedetector te hebben geïnstalleerd. Verontrustend is ook dat één op de vier (27%) Nederlandse respondenten denkt dat koolmonoxide een opvallende geur heeft, ondanks dat het een geurloos gas is, en dat meer dan één op de tien (14%) Nederlanders geen enkel idee heeft waar koolmonoxide aan te herkennen is.
Dit gebrek aan bewustzijn kan veroorzaakt worden door een gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel dat Nederlanders hebben als het aankomt op zelfeducatie over het onderwerp: slechts één op de vier (26%) Nederlanders ziet het als de eigen verantwoordelijkheid om zich op de hoogte te stellen van de gevaren en 57% ziet hier een verantwoordelijkheid voor de brandweer of overheid weggelegd.
“De noodzaak voor goede educatie is evident,” zegt Paillet. “De landelijke preventiecampagne die binnenkort van start gaat, komt dan ook als geroepen. Het is een campagne die levens kan redden.”
Landelijke preventiecampagne koolmonoxidevergiftiging
Vanaf 1 februari start de landelijke preventiecampagne koolmonoxidevergiftiging. De campagne moet het bewustzijn van de gevaren van koolmonoxide vergroten. Het is de bedoeling dat mensen op 1 februari een bericht op hun Linkedin-, Twitter- of Facebookpagina delen, dat verwijst naar een koolmonoxidetest op de site van de Nederlandse brandweer.