Vereniging Eigen Huis vraagt consumenten met een collectieve warmtevoorziening zoals stads- of blokverwarming om hun ervaringen met de nieuwe Warmtewet te melden.
De Warmtewet moet voorkomen dat deze huishoudens méér moeten betalen voor warmte dan huishoudens met een eigen gasaansluiting. Maar Vereniging Eigen Huis is niet overtuigd dat de Warmtewet consumenten afdoende beschermt tegen hogere tarieven. Praktijkervaringen van consumenten moeten uitwijzen of deze vrees terecht is. De vereniging heeft daarvoor een online meldpunt geopend op www.eigenhuis.nl/warmtewet.
Nieuwe Warmtewet
De nieuwe Warmtewet is vanaf 1 januari dit jaar van kracht. De Warmtewet moet de ongeveer 600.000 consumenten die zijn aangesloten op een collectieve warmtevoorziening beschermen tegen te hoge energieprijzen. Voorbeelden van collectieve warmtevoorziening zijn stads- en blokverwarming .
Eerlijke energieprijs?
Vereniging Eigen Huis wil weten of de Warmtewet tot een eerlijke energieprijs leidt. De vereniging roept daarom consumenten op om hun ervaringen met de nieuwe energietarieven te melden. Zijn die hoger dan voorheen, of juist lager?
VvE's met collectieve verwarming
De Warmtewet heeft ook grote gevolgen voor een aantal Verenigingen van Eigenaren (VvE's) met collectieve verwarming. Die VvE's zijn volgens de Warmtewet leverancier geworden en krijgen hierdoor nieuwe verplichtingen, zoals het leveren van verbruiksoverzichten en het ter beschikking stellen van individuele verbruiksmeters aan bewoners. Consumenten met een collectieve warmtevoorziening kunnen niet zelf overstappen naar een andere warmteleverancier.