De gezamenlijke energienetbeheerders geven praktische informatie over het veilig gebruik van gas en elektriciteit in en rond de woning. Op www.energieveilig.nl staan adviezen over het veilig gebruik van gasapparaten en elektrische apparatuur en wat u kunt doen om het ontstaan van brand te voorkomen.
Cijfers
Ongeveer 27 mensen belanden per jaar op de Spoedeisende Eerste Hulp, na een ongeval met een gasinstallatie in huis. Belangrijkste oorzaken zijn koolmonoxidevergiftiging door een kapotte geiser en brandwonden door een steekvlam bij het aansteken van boiler of geiser (bron: ministerie van BZK). Gemiddeld 620 mensen melden zich jaarlijks bij het ziekenhuis met letsel door een woningbrand. Een van de belangrijkste oorzaken is onvoorzichtig gebruik van elektrische apparatuur (bron: Brandweer.nl).
Gaslucht
Ruikt u gaslucht in of om het huis? Neem dan direct de volgende maatregelen:
Open alle ramen en deuren.
Sluit de hoofdkraan in de meterkast.
Gebruik geen vuur. Steek geen sigaret op. Ook het vonkje van een lichtschakelaar, afzuigkap, mobieltje of deurbel kan gas al doen ontploffen.
Ruikt u gas in uw hal, portiek of meterkast? Bel buiten mobiel of bij de buren het gratis storingsnummer 0800 - 9009.
Ruikt u gas bij uw gasfornuis, geiser, cv ketel of gaskachel? Bel dan uw erkend installateur.
Heeft u een gasstoring? Ga naar buiten en bel het Nationaal Storingsnummer gas en stroom 0800 - 9009.
Veilig omgaan met elektriciteit
Op de website staan ook tips over de aanschaf van elektrische apparatuur en het veilig gebruik hiervan om overbelasting en kortsluiting te voorkomen. Met een (klein) kind in huis is veilig omgaan met elektriciteit extra belangrijk. Lees hier meer tips om ongelukken en gevaarlijke situaties te voorkomen