Toepassing van het Building Information Modeling (BIM) is in de installatiebranche nog geen vanzelfsprekende zaak. Alhoewel met BIM de faalkosten van bouwprocessen aanzienlijk dalen, is de grootschalige invoering bij toeleveranciers voor installateurs nog steeds niet een feit. Wilo brengt daar met haar ‘BIM Ready’-initiatief verandering in.
Het duurt niet lang meer voordat BIM dé standaard is voor bouw en afbouw in de utiliteitsbouw en bij grote infraprojecten. Grote opdrachtgevers, zoals de Rijksgebouwendienst en Rijkswaterstaat schrijven BIM inmiddels voor. Hun achterliggende drijfveer is eenvoudig: het voorkomen van faalkosten door al in de ontwerpfase én tijdens de bouw informatie op elkaar af te stemmen. Kostbare aanpassingen en wijzigingen tijdens de bouwfase kunnen op die manier aanzienlijk worden verminderd. BIM biedt daarbij een ideale oplossing. Deze systematiek zorgt ervoor dat alle relevante informatie tijdens een bouwproject wordt opgeslagen, gebruikt en beheerd in een digitaal 3D gebouwmodel. Dat begint al bij het ontwerp en loopt door tot het beheer. Alle bouwpartners -groot en klein- hebben op deze manier toegang tot dezelfde informatie en zijn continu op de hoogte van de actuele status en eventuele wijzigingen. Het is goed denkbaar dat zo niet alleen geld wordt bespaard door faalkosten te vermijden, maar ook een kortere bouwtijd wordt bereikt.
Betekenis voor de installateur
Nu de BIM-systematiek bij de grote opdrachtgevers ingeburgerd raakt, zullen de kleinere ongetwijfeld gaan volgen. Daar ligt voor de installatiesector een belangrijke uitdaging. Wie nu inspeelt op de actuele ontwikkelingen, staat bij de komende ‘BIM-golf’ vooraan.
Het 3-dimensionale gebouwmodel waar BIM op gebaseerd is, biedt nogal wat mogelijkheden voor adviseurs en installateurs in de installatietechniek. Die voordelen en mogelijkheden uiten zich niet alleen bij het tekenen en ontwerpen van installaties, waarbij nu gebruik kan worden gemaakt van de beschikbare informatie. Ook bij het maken van berekeningen blijkt de informatie uit het model van onschatbare waarde. Debieten en opvoerhoogtes van de geselecteerde pompen zijn met BIM direct beschikbaar, zodat bijvoorbeeld product- en systeemkeuzes nauwkeurig kunnen worden afgestemd op de fysische eigenschappen van het gebouw. Daarnaast kan met BIM worden geprofiteerd van de beschikbare actuele productinformatie omtrent hoeveelheden, materialen en prijs. Dat versnelt het ontwerpproces en maakt de bouw goedkoper.
Wilo vooraan
Wilo wil installateurs, adviseurs, groothandels, onderhoudsdiensten en OEM-partners daarbij ondersteunen met een kant-en-klare BIM-oplossing. Een oplossing die niet van de één op de andere dag ontstond, maar het resultaat is van een geleidelijk proces waarbij continu rekening is gehouden met de wensen van onze klanten.