Colt International heeft samen met Arup en het Duitse SSC (Strategic Science Consult) een techniek ontworpen waarbij in glaspanelen biomassa en biogas worden geproduceerd door middel van algengroei.
Deze duurzame energie wordt gebruikt om een gebouw te voorzien in zijn energiebehoefte. Tijdens de Internationale Bouwbeurs 2013 in Hamburg wordt het eerste gebouw met deze techniek aan de wereld getoond.
Algen in glas
In de nabije toekomst kan koolstofdioxide – CO2 – als duurzame voeding voor een klimaatsysteem dienen. Onderzocht is hoe je microalgen toepast in een zogenaamde Bioadaptieve Façade.
De techniek die Colt mede heeft ontwikkeld werkt als volgt: de glaspanelen van een gebouw worden gevuld met microalgen. Deze algen groeien onder de juiste omstandigheden in de zon uitstekend, ze delen zichzelf tot wel één keer per dag. Door middel van fotosynthese wordt het licht door de algen geabsorbeerd. Als hier dan nog CO2 en de juiste voedingstoffen aan worden toegevoegd is dat de ideale mix voor de aanmaak van biomassa.
Meer zon is meer groei
Meer zonlicht op de glaspanelen met algen zorgt voor een snellere groei. Ze vormen hierdoor een ideaal zonweringsysteem. Hierbij geldt: meer zonlicht, meer algen, meer fotosynthese en dus meer schaduwwerking. Een deel van de biomassa wordt omgezet in biogas. Met behulp van een wisselaar kan de thermische warmte van de vloeistof in het systeem direct worden gebruikt of opgeslagen. Deze duurzame energie wordt dan gebruikt om een gebouw in haar energiebehoefte te voorzien.
In november 2010 zijn Colt en haar samenwerkingspartners concreet begonnen met de ontwikkeling van de microalgen-technologie voor gebruik in gevels. Op de Internationale Bouwbeurs 2013 in Hamburg wordt het eerste echte gebouw getoond dat met deze techniek is uitgerust. Het gebouw in Hamburg is een pilotproject waarin de volle potentie van deze nieuwe technologie te zien is.
Bron: Duurzaamgebouwd.nl