U kunt op verschillende manieren uw huis verduurzamen. Soms kan dat met weinig moeite, bijvoorbeeld met spaarlampen, soms zijn de maatregelen wat ingrijpender. Heeft u een onzuinige cv- of combiketel, of een elektrische boiler? Overweeg die dan te vervangen door een hoogrendement combiketel op gas. En heeft u weleens gedacht aan zonnepanelen? Deze zijn tegenwoordig heel betaalbaar. Voor het financieren van de volgende energiebesparende maatregelen kunt u de Energiebespaarlening aanvragen.
ASBESTSANERING in combinatie met dakisolatie
Asbest kan voorkomen in het dakbeschot. Bij het isoleren van het dak moet het asbest eerst verwijderd worden. U kunt de Energiebespaarlening voor maximaal 50% inzetten voor het verwijderen van asbest. De overige 50% van de lening moet u dan gebruiken voor dakisolatie, eventueel in combinatie met andere energiebesparende maatregelen.
BIOMASSAKETEL
Bij een biomassaketel wordt organisch afval omgezet in energie die bestemd is voor ruimteverwarming en/of de warmtapwatervoorziening van de gehele woning.
DAKISOLATIE
Warmte stijgt en het dak van een woning is dus, indien niet goed geïsoleerd, de grootste verliespost van warmte in een huis. Door uw dak goed te laten isoleren, bespaart u veel stookkosten. Daarnaast is een goed geïsoleerd huis comfortabeler en beter voor het milieu.
ENERGIEMONITOR
De energiemonitor laat het actuele energieverbruik zien. Een energiemonitor is een laagdrempelig hulpmiddel om u via aansprekende visualisaties meer bewust te maken van uw energieverbruik en zo te helpen bij energiebesparing.
ENERGIEZUINIGE GELIJKSTROOMPOMP EN/OF GELIJKSTROOMVENTILATOR
Met een gelijkstroompomp en gelijkstroomventilator kunt u energie besparen. Het apparaat is namelijk zuiniger dan eenzelfde apparaat op wisselstroom. Een pomp is nodig bij de centrale verwarming, een ventilator ververst de binnenlucht.
GEVELISOLATIE
Een geïsoleerde gevel heeft minder verlies van warmte vanuit de woning naar buiten. Hierdoor slaat de verwarming minder vaak aan en daalt het gasverbruik.
Spouwmuurisolatie
HOOGRENDEMENTSBEGLAZING
Hoogrendementsglas (HR++) is een isolerende beglazing met een verbeterde warmte-isolatie. Bij het aanbrengen van hoogrendementsbeglazing is de vervanging van houten of kunstof kozijnen toegestaan.
HOOGRENDEMENTSKETEL
Een hoogrendementsketel of HR-ketel is een verwarmingsketel op aardgas die ten opzichte van een conventionele gasketel een hoger rendement heeft.
HRe-KETEL OF MICRO-WARMTEKRACHTKOPPELING
De HRe-ketel is een Micro-Warmte Kracht Koppeling (WKK) toestel, oftewel gecombineerde opwekking van warmte en elektriciteit (kracht) op kleine schaal.
INSTALLATIE VOOR WARMTETERUGWINNING
Met een installatie voor warmteterugwinning wordt warmte uit afvoerwater of afvoerlucht gehaald en opnieuw gebruikt. Dit bespaart energiekosten.
ISOLERENDE DEUREN EN ISOLERENDE GEVELPANELEN
Goed geïsoleerde deuren en kozijnen zijn energiezuinig en verminderen het risico op vochtneerslag.
MAATWERKADVIES
Met een maatwerkadvies kunt u zien welke maatregelen de meeste energiebesparing opleveren, uw comfort verhogen en het binnenklimaat verbeteren.
VLOERISOLATIE/BODEMISOLATIE
Met vloerisolatie isoleer je de onderkant van de vloer met hoogwaardig isolatiemateriaal.
VRAAGGESTUURDE VENTILATIE
Hierbij wordt gestreefd naar de ideale verhouding tussen luchtkwaliteit en energieverbruik.
WARMTEKRACHTKOPPELING (WKK)
Warmtekrachtkoppeling is de gecombineerde, gelijktijdige productie van warmte en elektriciteit. Met de warmte die vrijkomt bij het verbranden van de brandstof wordt via een dynamo elektriciteit opgewekt.
WARMTEPOMP
Een warmtepomp is een energiezuinig apparaat dat warmte aan de omgeving onttrekt en omzet in bruikbare warmte voor het leveren van verwarming en warm water.
WATERZIJDIG INREGELEN
Het waterzijdig inregelen van de cv-installatie zorgt ervoor dat het warme water beter verdeeld wordt over het hele verwarmingssysteem. Dit leidt tot energiebesparing en warmtecomfort.
ZONNEBOILER
Zonneboilers gebruiken de energie van de zon om op een duurzame wijze warm water te leveren.
ZONNEPANELEN
Zonnepanelen maken elektriciteit op het dak van uw woning. Doordat zonlicht elektrische spanning opwekt tussen de twee laagjes silicium die op een paneel zitten ontstaat er energie. Voorwaarde bij zonnepanelen is dat hiervoor maximaal 75% van de lening gebruikt mag worden. De andere 25% van het leenbedrag moet geïnvesteerd worden in andere maatregelen van de maatregelenlijst.
Voor meer informatie: https://ikinvesteerslim.nl/