Phillip Rösler, de Duitse minister voor energie namens de FDP, uit kritiek op de subsidieregelingen voor groene energie. Hij vreest dat de snelle omschakeling van atoomenergie naar groene energie zal leiden tot forse stijgingen in de prijs van elektriciteit. Ook zou de voorkeursbehandeling voor groene stroom de marktwerking in de energiesector in gevaar brengen.
Kerncentrales
Duitsland is vorig jaar begonnen zijn kerncentrales stil te leggen. In 2022 moet de laatste centrale dichtgaan. Vorig jaar haalde Duitsland nog bijna een vijfde van zijn stroom uit kerncentrales. Dat gat moet de komende tien jaar worden gevuld met groene energie. Om investeringen in wind- en zonne-energie te stimuleren krijgen producenten de komende twintig jaar een garantieprijs en een afnamegarantie. Bij overaanbod worden kolen- en gascentrales dan stilgelegd.
Belastingvoordeel
Rösler is bang dat de subsidies te hoog zullen uitvallen, wat de burger op kosten jaagt omdat die in de stroomprijs inbegrepen zijn. “We moeten onszelf diep in de ogen kijken: willen we dat betalen of willen we iets aan het systeem veranderen?”, aldus Rösler. De minister zei er niet bij wat hij dan precies anders zou willen zien. Ook zouden door de voorkeursbehandeling voor groene stroom investeringen in gas- en kolencentrales in gevaar komen en wordt zo de marktwerking verstoord, vindt Rösler, wiens partij FDP overigens altijd tegen het door bondskanselier Merkel afgedwongen afscheid van kernenergie is geweest.
Bron: www.energieoverheid.nl