Bo-Ex heeft de primeur met de eerste brandstofcel energiecentrale voor haar huurders. Vandaag is de brandstofcel energiecentrale bij huurdersvereniging DeKasKo in gebruik genomen. Dit is voor het eerst dat in Nederland een brandstofcel wordt geplaatst in een woonhuis. Brandstofceltechnologie wordt in toenemende mate als belangrijke nieuwe energietechnologie beschouwd voor tal van oplossingen.
Het voordeel is voor de huurder
Het voordeel van deze manier van opwekken is dat een brandstofcel een besparing oplevert van 50% op het gebruik van primaire energie. Rekenen wij dit om in geld, dan is de verwachting, dat deze technologie een gemiddeld gezin een besparing van tussen de €500,- en €750,- per jaar gaat opleveren.
Samenwerking met vooruitstrevende partijen voor duurzaamheid en woonlastenverbetering
Projectleider André van Leeuwen van Bo-Ex: “We experimenteren samen met huurdersvereniging DeKasKo in Utrecht, Nefit/Bosch uit Deventer en Bos Installatiewerken uit Utrecht, met de nieuwe techniek voor het duurzaam opwekken van energie en warmte in woningen. Hiermee koppelen wij duurzaamheid en woonlastenverbetering aan de positie van mensen met een laag inkomen.”
Brandstofcel: eigen energiecentrale
Bij een brandstofcel is sprake van een systeem op gas dat zowel elektriciteit opwekt als warmte produceert. De brandstofcel zet in waterstof opgeslagen energie om in elektrische energie. De waterstof wordt onttrokken aan het aangevoerde gas. In de waterstofcel reageert de waterstof eerst met zuurstof, waarbij stoom vrijkomt. De warmte wordt gebruikt voor centrale verwarming en warmwater productie. Een omvormer zet de geproduceerde gelijkstroom om in wisselstroom voor het elektriciteitsnet.
Wat betekent overigens nog niet dat het zeker is dat de brandstofcel op korte termijn zal worden geïntroduceerd. Er is nog een lange weg te gaan: doel van dit demonstratieproject is om zoveel mogelijk kennis en ervaring op te doen. Dit moet helpen om de brandstofcel-technologie verder te ontwikkelen tot een product dat seriematig kan worden geproduceerd tegen een marktconforme prijs. De geplaatste brandstofcel maakt onderdeel uit van een groot Europees project, en gaat voor een periode van 2 jaar worden getest aan de Nicolaasweg.
Investeren in duurzaamheid
In de afgelopen jaren investeerde Bo-Ex fors in het verduurzamen van haar woningen. Duurzaamheid en energiebesparing zit in het dna van woningcorporatie Bo-Ex. “Maar wij brengen ook mensen bij elkaar, faciliteren en laten huurders zelf het initiatief en de verantwoordelijkheid nemen. Huurdersvereniging DeKasKo en Bos Installatiewerken ondersteunen ons hierbij.” Bos is een vooruitstrevende partij als het gaat om duurzame oplossingen voor bedrijven en particulieren. André van Leeuwen zegt hierover: “Dankzij deze innovatieve partijen kunnen we met slimme, duurzame maatregelen onze huurders helpen om energie te besparen en woonlasten te verlagen.”