Nederland zet vandaag een belangrijke stap op weg naar een schone toekomst. Ruim veertig organisaties, waaronder de overheid, werkgevers, vakbeweging, natuur- en milieuorganisaties, andere maatschappelijke organisaties en financiële instellingen, verbinden zich aan het Energieakkoord voor duurzame groei. Kern van het akkoord zijn breed gedragen afspraken over energiebesparing, schone technologie en klimaatbeleid. Uitvoering van de afspraken moet resulteren in een betaalbare en schone energievoorziening, werkgelegenheid en kansen voor Nederland in de schone technologiemarkten.
Het energie-akkoord bestaat uit vijf deelakkoorden:
Energiebesparing gebouwde omgeving
Industrie, energie en emissiehandelssysteem
Innovatie, wekgelegenheid en export
Mobiliteit
Financiering
Energiebesparing gebouwde omgeving
Voor de gebouwde omgeving ligt er een breed pakket aan maatregelen dat energiebesparing in de koop-, huur- en utiliteitssector stimuleert. FME-onderhandelaar Hans van der Spek zegt daarover: "We hebben ons sterk gemaakt voor een integraal aanbod van betrouwbare voorlichting, besparende technologische maatregelen, garanties voor consumenten en laagdrempelige financiering. One-stop-shop dus. Dit is opgenomen in het akkoord". Van der Spek heeft niet op alle punten zijn zin gekregen. FME had graag gezien dat gebouweigenaren die in besparing investeren, fiscaal gestimuleerd zouden worden. Maar dat bleek politiek onhaalbaar. Wel hebben alle partijen zich aan de doelstelling van 100 petajoule besparing in het finale energieverbruik van Nederland in 2020 gecommitteerd. Als in 2016 blijkt dat met dit pakket de doelen niet gerealiseerd gaan worden komen er extra maatregelen.
Ook industrie en overheid moeten hun aandeel leveren in de besparing van energie. Dat heeft vanzelfsprekend negatieve en positieve effecten. Er komt een proef met de Energieprestatiekeuring, de zogenoemde EPK, een keuring van de klimaat- en energie-installaties in gebouwen en processen. Door betere afstelling van die installaties is veel energie en geld te besparen. In de openbare ruimte zal het Rijk meer ledverlichting gaan toepassen.