Amsterdam verwelkomt opnieuw zo’n 8000 energiedeskundigen voor de jaarlijkse European Utility Week van 15-17 oktober in de RAI. Het is de grootste conferentie en expo voor de sector op het continent.
Onder de nieuwe naam richt European Utility Week, voorheen bekend als Metering Europe, zich op alle aspecten van de energiesector, van transmissie tot klant, met inbegrip van slimme transmissie- en distributie-infrastructuren, integratie en opslag van duurzame energie, slimme meters, beheer van ICT en data, smart homes en betrokkenheid van de eindgebruiker, om zo een uniek platform voor slimme energie te creëren. Een belangrijk onderdeel van het evenement is een internationale expo met meer dan 350 leveranciers van oplossingen, 200 deskundige sprekers uit de sector en zo’n 8000 congresdeelnemers en expo bezoekers, waaronder vertegenwoordigers van meer dan 300 vooraanstaande nutsbedrijven.
Het thema van European Utility Week voor dit jaar is “Alle neuzen in dezelfde richting”. Elisabeth Brusse, directeur van het evenement, legt uit: “er wordt toenemend belang gehecht aan samenwerking, interoperabiliteit, gedeelde doelstellingen en gezamenlijke ambities die de overgang in Europa naar een ecosysteem van slimme energie stimuleren”.
Slimme netwerken en T&D
Volgens Brusse biedt investering in slimme netwerken en transmissie- en distributie-infrastructuren enorme uitdagingen en mogelijkheden. Ze licht toe: “De snelle inzet van duurzame energie, de noodzaak voor grootschalige ontkoling en de dringende vereisten om de verouderde infrastructuur van de elektriciteitsvoorziening te moderniseren zorgen voor een groeiende uitdaging voor beheerders van T&D systemen in heel Europa. Naar verwachting zullen investeringen in deze sector tot 2017 het leeuwendeel van smart grid investeringen uitmaken”.
Slimme meters zijn schakel tussen energiebedrijf en consument
Naar schatting zullen er tegen 2020 wereldwijd zo’n 963 miljoen slimme meters geïnstalleerd zijn. Elisabeth Brusse zegt: “slimme meters vormen de hoeksteen van de communicatie tussen energiebedrijven en de consument en een onmisbare schakel voor een efficiënt beheer van ICT en data. Belangrijke vraagstukken die in deze opkomende industrie nog aangepakt moeten worden, en die tijdens European Utility Week besproken zullen worden, zijn onder andere interoperabiliteit, veiligheid van de infrastructuur en bescherming van privacy en persoonsgegevens”.
Volgens Brusse blijft werkelijk contact met de klant een van de grootste uitdagingen die gepaard gaan met de overgang naar een economie op basis van slimme energie. Ze vervolgt: “Duitsland blijft een voortrekker in de toepassing van deze geavanceerde thuistechnologieën en naar verwachting zullen smart home toepassingen tegen het jaar 2025 standaard zijn in de betere woningen. Men verwacht dat de smart home markt van Duitsland tegen dat jaar tot EUR 19 biljoen zal groeien. En allerbelangrijkst, tegen 2025 zullen retrofits betaalbaar zijn en makkelijk te installeren oplossingen bieden die een smart home binnen bereik brengen”.
Integratie en opslag van duurzame energie
De explosieve groei van duurzame energiemarkten zorgt ook voor enorme logistieke en technische uitdagingen om de bestaande infrastructuur aan te passen. Het subthema “Renewable Integration & Storage” van European Utility Week zal de sector informeren over recente ontwikkelingen op het gebied van technologie, beleid en internationale projectervaringen.