Afval- en milieubedrijf De Meerlanden levert sinds begin deze maand 'groene' warmte aan Kwekerij en Showkas de Arendshoeve in Aalsmeerderbrug. De groene warmte komt uit compostering van groente- fruit- en tuinafval en verwarmt vanaf 23 november de kwekerij. De kwekerij is daarmee voor de verwarming niet meer afhankelijk van aardgas.
De warmte wordt opgewekt door compostering van gft-afval van ruim 500.000 bewoners uit de gemeenten Aalsmeer, Bloemendaal, Diemen, Haarlemmerliede & Spaarnwoude, Haarlemmermeer, Heemstede, Hillegom, Noordwijkerhout, Teylingen, Lisse, Katwijk, Noordwijk, Amstelveen en Ouderkerk aan de Amstel en bedrijven uit de regio.
De nieuwe composteerinstallatie van De Meerlanden heeft vijf ‘tunnels' waarin jaarlijks ruim 50.000 ton gftafval wordt gecomposteerd, met behulp van bacteriën en lucht. In de tunnels wordt het ongeveer 70 graden Celsius doordat het gft-afval er. ligt te broeien. Deze warmte wordt eerst gebruikt om het eigen proces te optimaliseren. Warmte van de ene tunnel gaat naar de andere tunnel, waar het gft-afval vers ingereden is en de bacteriën wel wat warmte kunnen gebruiken.
Daarna is nog zoveel warmte over dat het een kilometer verderop gebruikt kan worden bij kwekerij De Arendshoeve. De warme lucht van ongeveer 70 graden Celsius wordt daar langs een warmtewisselaar gevoerd. Water wordt opgewarmd en loopt vervolgens via nieuw gelegde leidingen naar de verwarmingsinstallatie van de kwekerij.
De warmtelevering aan de Arendshoeve is wereldwijd het eerste demonstratieproject met levering van broeiwarmte op praktijkschaal. Het vervangt bij de Arendshoeve tot 600.000 Nm3 gas per jaar. Aansluiting van meer glastuinders is haalbaar en wordt momenteel uitgewerkt. De Meerlanden kan in de nabije toekomst 1.500.000 tot 2.000.000 Nm3 aardgas vervangen door de broeiwarmte uit de compostering. De besparing is ongeveer 2 miljoen kilo CO2.