Green Deal NFEB
Het Nationaal Fonds Energiebesparing wil woningeigenaren in de gelegenheid stellen energiebesparende maatregelen makkelijker door te voeren. Het gaat hierbij om het aantrekkelijk financieren van zonneboilers, HR-ketels, energiezuinige ventilatie, LED-verlichting en zonnepanelen. Huishoudens kunnen hiermee gemiddeld twintig procent aan energiebesparing realiseren.
De groei van deze duurzame energievoorzieningen komt echter maar langzaam op gang. Dat heeft te maken met het feit dat de relatieve lage investeringen voor de banken niet interessant zijn, omdat de administratieve lasten in verhouding tot de investering hoog zijn. Daarbij komt dat banken momenteel voorzichtig zijn met het verstrekken van extra hypothecaire leningen.
Met de ondertekening van deze Green Deal is een belangrijke stap gezet in aanloop naar de oprichting van het fonds. Het NFEB gaat leningen verstrekken aan eigenaren van bestaande woningen en gebouwen voor duurzame aanpassingen. Terugbetaling van de investering loopt over een periode van zeven tot tien jaar via de energierekening. Per saldo blijven de energielasten dus gelijk of worden zelfs lager. De consument hoeft op deze manier niet zelf te investeren.
De bouwsector heeft nu veel last van de stevige economische recessie. FME ziet in de oprichting van het NFEB een belangrijke stimulans voor haar achterban. De FME-branches die aan de bouw gerelateerd zijn, hebben een gezamenlijke omzet van ruim acht miljard euro en bieden werk aan 50.000 fte.
In de Green Deal NFEB zijn industrie (FME, NVKL, VLA en FEDET en UNETO-VNI), banken (ING, ABN AMRO en Rabobank), energieleveranciers (Delta, Eneco, Essent en NUON), overheid (Ministerie van Binnenlandse Zaken) en uitvoerders (PwC, Clifford Chance) vertegenwoordigd. De ambitie van deze partijen is om binnen een jaar een fonds van tenminste drie miljard euro aan eigen vermogen te realiseren.
Green Deal Milieuprestatieberekening
De milieuprestatie van een nieuw gebouw of nieuwe woning bepalen is complex, maar wel noodzakelijk. Vanaf 1 januari 2013 moet, conform het Bouwbesluit 2012, bij elke aanvraag voor een omgevingsvergunning een berekening van de milieuprestatie bijgevoegd worden. Met de Milieuprestatieberekening worden duurzame keuzes hierbij duidelijk en ontstaat er kwaliteit.
FME vindt deze Green Deal belangrijk, omdat de bouwsector te maken heeft met de crisis. De opdrachtgever stelt steeds hogere eisen aan gebouwen en let daarbij sterk op duurzame oplossingen. Bedrijven die hier op in kunnen spelen zijn straks de winnaars.
De Milieuprestatieverbetering is een samenwerking tussen FME, Koninklijke Metaalunie, de Koninklijke Maatschappij tot bevordering der Bouwkunst Bond van Nederlandse Architecten (BNA), Stichting WE adviseurs (GPR gebouw), Stichting Milieurelevante Product Informatie (MRPI), Nederlands Verbond Toeleveranciers Bouw (NVTB) en Dutch Green Building Council (Greencalc).