De winter is dit jaar vroeg ingevallen. Bij GasTerra weten we wat dat betekent: journalisten beginnen te bellen om te vragen of er wel voldoende gas beschikbaar is om alle huishoudens en bedrijven van aardgas te voorzien. Het antwoord is steevast hetzelfde: ja, natuurlijk. Nederland beschikt na ruim vijftig jaar aardgaswinning nog altijd over een enorme voorraad aardgas, meer dan duizend miljard kubieke meter. De afgelopen decennia is volop geïnvesteerd om de ononderbroken productie van dat aardgas ook onder de moeilijkste omstandigheden te garanderen. Er zijn in Grijpskerk en Norg grote aardgasbergingen gebouwd die dienen om de teruglopende druk in het Groningen-veld te compenseren. Met andere woorden, elke afnemer kan er zeker van zijn dat het gas blijft stromen, ook als het heel koud is.
Is die garantie onder alle omstandigheden geldig? Het formele antwoord is nee, want als de temperatuur extreem daalt, kan het voorkomen dat GasTerra niet elke klant meer kan beleveren.
Dat zit zo. Onze onderneming is een van de shippers die actief zijn op de gasmarkt. Een shipper is een (rechts)persoon die voor het transport van aardgas gebruik maakt van de transportdiensten van de landelijke netbeheerder GTS (De Nederlandse dochter van Gasunie). GasTerra boekt capaciteit bij GTS, dat het gas transporteert naar de klant en daarvoor een vergoeding ontvangt. Wettelijk gezien is een shipper tot een temperatuur van -9.0 graden Celsius verantwoordelijk voor het leveren van aardgas aan zijn afnemers. Maar GasTerra gaat verder. Wij houden bij onze planning rekening met een temperatuur van maar liefst -17.0 graden Celsius, dus onze afnemers kunnen er zeker van zijn dat tot deze temperatuur wordt geleverd. Let wel: het gaat niet om incidentele overschrijdingen van deze minimumtemperatuur. Het moet 24 uur lang in het hele land zo koud of nog kouder zijn. Statistisch komt zoiets maar eenmaal per 50 jaar voor. In werkelijkheid duurt het kennelijk langer: sinds de ontdekking van het Groningen-gas is het niet voorgekomen dat het zo koud was. De temperaturen die momenteel worden gemeten zijn bij lange na niet laag genoeg om de gaslevering in gevaar te brengen.
Kortom, hoe koud het ook is, niemand hoeft in de kou te zitten.
Bron: Gasterra.nl