Het kabinet wil het gebruik van gas langzaam afbouwen. In de vorig jaar gepresenteerde Energieagenda staat dat er in 2050 geen huizen meer worden verwarmd met aardgas. Dat kan volledig elektrisch verwarmen betekenen zoals nu in een aantal nieuwbouwwijken al het geval is, maar adviesbureau Berenschot schetst in het rapport ‘Zeven inzichten voor de energietransitie‘ een efficiëntere oplossing.
Volgens Berenschot moeten hybride waterpompen de verwarming van huizen gaan overnemen. Op piekmomenten blijft er dan wel gas nodig.
Warmtepompen halen warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en zetten die via een soort koelkastmotor om in een aangename temperatuur in het hele huis. Ze zijn een duurzaam alternatief voor een cv-ketel op gas. De overheid geeft subsidie op het kopen van een warmtepomp en heeft de belasting op elektriciteit verlaagd.
Een hybride waterpomp werkt grotendeels op elektriciteit en warmte uit de lucht, maar als het heel koud wordt neemt de cv-ketel het alsnog over. In het rapport schrijft Berenschot dat een gewone waterpomp op piekmomenten teveel elektriciteit uit het stroomnet trekt.
In nieuwbouwwijken en bij sommige renovatieprojecten komen al steeds meer woningen die niet meer zijn aangesloten op het gasnet. Bewoners van die huizen zien hun stroomrekening in de winter heel fors oplopen.