In het bijzijn van locoburgemeester Rabin Baldewsingh, vertegenwoordigers van de samenwerkende partijen en ruim 175 genodigden opende de Prins de aardwarmtecentrale door samen met zes leerlingen uit de wijk water omhoog te pompen uit een aantal fonteinen. Hiermee startte een animatiefilm over de werking van aardwarmte. Met deze symbolische handeling is Aardwarmte Den Haag een feit.
Doorzettingsvermogen en begrip
Directeuren Frank Schoof en Eric Muller kijken terug op een succesvol traject. Frank Schoof: “Dankzij het doorzettingsvermogen en de wil van de zes vennoten om dit project in gezamenlijkheid te realiseren, is een toekomstvisie werkelijkheid geworden. Het wederzijds vertrouwen in elkaar en het respect voor elkaars expertise zijn niet alleen bewonderenswaardig, maar ook een randvoorwaarde gebleken voor het welslagen van het project.” “Wij bedanken zeker ook de omwonenden die de werkzaamheden in hun woonomgeving met geduld en begrip hebben ondergaan”, vult Eric Muller aan. “Alleen door de inzet van al deze mensen hebben wij deze stap kunnen zetten. Het is een belangrijke stap in de wereld van duurzame energie. Dankzij het succes van dit project zullen ook nog vele stappen volgen. Want dat dit aardwarmteproject slechts een opmaat is naar meer innovatieve en duurzame oplossingen in Nederland, staat voor ons buiten kijf.”
Duurzame stad
Tot 2017 worden in Den Haag Zuidwest ongeveer 4.000 woningen en 20.000 m2 bedrijfsruimte aangesloten op aardwarmte. Door in deze omvang nieuwe en bestaande bouw met aardwarmte te verwarmen, wordt jaarlijks 5.000 ton minder CO2 uitgestoten. Dat is 70 procent minder dan bij traditionele verwarming. Gemeente Den Haag wil in 2040 CO2-neutraal zijn. Den Haag Zuidwest zet met dit project een flinke stap in het bereiken van dit doel. Niet eerder werd in Nederland op deze schaal aardwarmte benut voor de verwarming van woningen en bedrijven.