De elektriciteitsmarkt is sterk in beweging en kent vele onzekerheden. Een van de belangrijkste onzekerheden betreft de ontwikkeling van de diverse technieken. Zelf als het beleid ervoor kiest om de CO2-uitstoot in 2050 met 90% te verminderen, blijft de onzekerheid over welke techniek in 2050 het meest rendabel is, groot.
Voortijdig inzetten of juist uitsluiten van bepaalde technieken kan daarom heel kostbaar zijn. Zo kan vroegtijdige uitsluiting van technieken, zoals CO2-opslag en wind op land, leiden tot een verdubbeling van de elektriciteitsprijs in 2050.
De onzekerheid over de toekomstige rentabiliteit zijn vooral groot voor vier belangrijke schone technologieën, namelijk:
De onzekerheid over de marktaandelen van specifieke technologieën in 2050 is daarmee enorm. Naast de onzekerheid over de toekomstige kosten, de maatschappelijke acceptatie van technieken en het internationale klimaatbeleid is ook de onzekerheid over de beschikbaarheid van duurzame biomassa belangrijk. De inzet van biomassa in centrales met CO2-opslag (niet te verwarren met de huidige biomassabijstook in kolencentrales) leidt namelijk tot negatieve emissies in de Europese elektriciteitssector. De CO2 die door de productie van biomassa uit de lucht wordt genomen, komt door de opslag van CO2 niet meer terug in de atmosfeer. Het grote voordeel hiervan is dat duurdere maatregelen in andere sectoren, zoals in transport, minder nodig zijn en de totale kosten van de energietransitie dalen.
Hoewel de onzekerheid over de Europese elektriciteitssector in 2050 enorm is, zijn er ook twee robuuste resultaten.