Is schaliegas dé grote kans voor de Nederlandse energievoorziening? Of zal over enkele decennia blijken dat, net als met de aardbevingen in Groningen, de olie- en gasbedrijven in samenwerking met de overheid niet zorgvuldig zijn omgegaan met de veiligheid van inwoners?In de tweede helft van 2015 presenteert minister van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu, Henk Kamp, de structuurvisie schaliegas uit. Hierin staat of zij winning van schaliegas toestaan. En als het wordt toegestaan, in welke gebieden en onder welke voorwaarden.
Volgens Jan Dirk Bokhoven, directeur EBN, (Energie Beheer Nederland) hebben we 'minstens 20 tot 30 putten nodig voordat we echt weten wat het potentieel van schaliegas is in Nederland, en wat daarvan winbaar is.’
De discussie over schaliegas gaat over uitersten. Je bent helemaal voor, of helemaal tegen. Schaliegas: ‘industriële renaissance’, ‘schalieboom’, ‘geopolitieke game changer’, of juist ‘nachtmerrie’, ‘levensgevaarlijk’ en ‘bron van vervuiling en aardbevingen’.
Sinds 1948 zijn er ruim 3.300 putten geboord in de Nederlandse bodem voor olie en gaswinning. Met als gevolg de aardbevingen in Groningen in 2014 welke tot felle protesten van de inwoners van Groningen hebben geleid.
Nederland is voor haar gasvoorziening al meer dan vijftig jaar onafhankelijk. Over tien jaar is die onafhankelijkheid voorbij en moet Nederland gas importeren. Het winnen van schaliegas zou de import van buitenlands gas naar Nederland kunnen uitstellen.
Bij de winning van schaliegas worden in potentie meer dan 10.000 nieuwe putten geboord in een korte periode en volgens olie- en gasexperts brengen deze putten op lange termijn mogelijk onvoorziene risico’s met zich mee voor bodem en drinkwater. Putten kunnen immers gaan lekken op termijn.
Volgens de voorstanders van het boren naar (schalie)gas, moet je bij breuklijnen uit de buurt blijven.
Waarom is er dan toch een vergunning voor de gemeente Boxtel, gelegen op een breuklijn, aangevraagd en verleend? En klopt het dat schaliegas de import van buitenlands gas uitstelt? En
waarom komen zoveel gemeenten, provincies, (water)bedrijven en burgers tegen schaliegaswinning in protest? Is schaliegas een vloek of een zegen?
In de tweede helft van 2015 presenteert minister van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu, Henk Kamp, de structuurvisie schaliegas uit. Hierin staat of zij winning van schaliegas toestaan. En als het wordt toegestaan, in welke gebieden en onder welke voorwaarden.
Schaliegas in 1 uur en 43 minuten (Good! Publishing – www.good.nl) geeft een helder objectief overzicht van de voor- en nadelen van schaliegaswinning. In dit boek ontdekt de lezer wat wél
bekend is, en vooral ook wat niet. Steeds meer mensen raken betrokken bij dit onderwerp, maar weinig mensen zijn volledig op de hoogte. Dit boek brengt daar verandering in.
Reviews
‘Een belangrijk boek in een tijd van grote geopolitieke verschuivingen waarin schaliegas en -olie een belangrijke rol spelen.’
Prof. dr. Herman Wijffels, hoogleraar Duurzaamheid en Maatschappelijke Verandering, Universiteit Utrecht en voormalig directeur Rabobank en voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER)
‘Sinds ik schaliegas besprak aan tafel bij RTL LateNight, sta ik in de frontlinie van een waar anti-schaliegasoffensief. Gelukkig met dit boek onder mijn arm, dan weet ik nog beter waar ik over praat.’
Jan Jaap van der Wal, cabaretier
‘Schaliegas gaat iedereen aan. Schaliegas is geadverteerd als een bijna oneindige energiebron of als een transitiebrandstof naar duurzame energie. Maar is dat ook zo, of is het een doodlopende weg?
We kunnen ons geen verkeerde keuzes hierin veroorloven. Dit boek draagt bij aan de meningsvorming over de keuzes die we hebben.’
dr. Ko van Huissteden, universitair hoofddocent aan de Vrije Universiteit en voorzitter stichting Schaliegasvrij Nederland
_______
Rolf Heynen (1979) schrijft regelmatig over energie en politiek voor landelijke kranten en vakbladen. Heynen, afgestudeerd politicoloog en ingenieur, is energie-ondernemer, auteur en columnist.