Unica en Dura Vermeer hebben een grote opdracht verworven voor de bouw van een nieuw datacenter van Equinix op het Science Park Amsterdam. Het betreft de bouw van een van de meest duurzame datacenters ter wereld. De eerste fase van het volledig nieuw te bouwen datacenter ter grootte van 6.400 m² zal naar verwachting eind 2012 worden opgeleverd en is het meest duurzame datacenter van Equinix wereldwijd. Een Nederlandse primeur is dat een gedeelte van de restwarmte via de bodem gebruikt zal worden voor verwarming van een ander gebouw. Equinix is een Amerikaanse beursgenoteerde leverancier van wereldwijde datacenterdiensten.
Bouw conform LEED-certificering
De samenwerking van Unica en Dura Vermeer staat garant voor expertise op zowel bouwtechnisch als installatietechnisch gebied. Het datacenter wordt gebouwd volgens de Amerikaanse LEED-certificering die strenge eisen stelt aan de duurzaamheid van design, bouw en operationele performance.
Primeur uitwisseling restwarmte
Een deel van de restwarmte van het Equinix-complex in het Science Park (18.000 m², verdeeld over drie datacenters, waarvan twee bestaande) wordt via warmte/koude-opslag (WKO) in de bodem gebruikt voor de verwarming van de 50 meter verderop gelegen Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam. Hierbij dient het grondwater als warmtebuffer. Het is de eerste keer dat een dergelijk warmte-uitwisselingsproject via de bodem wordt toegepast in Nederland. Deze innovatieve energie-uitwisseling wordt gefinancierd en geëxploiteerd door Unica.
Uitbreiding warmte-uitwisseling
Unica ziet vanwege de grote hoeveelheid restenergie in dit gebied volop mogelijkheden om ook andere partijen die gevestigd zijn in het Science Park aan te sluiten op dit restwarmteproject. Jan Maarten Elias, directeur Unica Ecopower: “Kenmerkend voor datacenters is dat ze veel energie gebruiken en dat er door de hoeveelheid processen zeer veel warmte vrijkomt. Normaal verdwijnt deze warmte grotendeels in de buitenlucht. Met de door ons ontwikkelde onderlinge warmte-uitwisseling via WKO in de bodem kan een groot deel van het intensieve energiegebruik worden bespaard. Daarnaast is de restwarmte perfect bruikbaar voor nabijgelegen gebouwen