De strenge vorst zorgt dezer dagen voor topdrukte bij cv-installateurs. De verwarmingsbedrijven hebben het vooral druk doordat oudere ketels in storing gaan. Vaak gaat het dan om slecht onderhouden installaties. Juist in een koude periode moet een cv-toestel op vol vermogen draaien en dan openbaren zich meestal de problemen.
Branchevereniging Uneto-VNI adviseert consumenten dan ook om hun cv-toestel jaarlijks te laten controleren. Dat is niet alleen belangrijk om storingen aan de ketel te voorkomen, maar ook belangrijk vanuit het oogpunt van veiligheid en de energiezuinigheid. Een goed afgestelde cv-ketel verbruikt namelijk minder gas.
Om bevriezing van de installatie te voorkomen, is het daarnaast verstandig om de thermostaat bij strenge vorst niet lager te zetten dan 17 graden. Het helpt ook om de radiatoren een beetje open te draaien en de cv-leidingen in onverwarmde ruimten te isoleren.
De installateursvereniging drukt bewoners daarnaast op het hart om ventilatieopeningen ook bij koud weer open te houden. Gebrek aan ventilatie kan mogelijk gevaar opleveren voor koolmonoxidevergiftiging. Het afsluiten van ventilatieopeningen kan bij koud weer levensgevaarlijk zijn.
Het gevaar voor CO-vergifitiging is het grootst bij open gastoestellen. Dat zijn geisers, gaskachels en cv-ketels- die hun verbrandingslucht halen uit de ruimte waarin het toestel hangt of staat. De overheid adviseert om dit type toestellen te vervangen en tot die tijd te zorgen voor een goede ventilatie en regelmatig onderhoud.
Het is volgens de installateursvereniging tot slot raadzaam om een cv-ketel tijdig te vervangen. Een cv-ketel heeft normaal gesproken een levensduur van zo'n 15 jaar. De nieuwe lichting cv-ketels is volgens Uneto-VNI alweer een stuk energiezuiniger dan de oude, waardoor de energierekening na vervanging lager uitvalt.
Bron:Gawalo