Warmte-Koude Opslag van Unica Ecopower als zeer goed beoordeeld
Tijdens het druk bezochte seminar ‘Behaalt uw WKO het maximale rendement?’ van Unica Ecopower op dinsdag 12 juni in Amsterdam, zijn de eerste inzichten gepresenteerd uit het project ‘WKO waar voor je geld’ van de Gemeente Amsterdam. Dit project omvat de evaluatie van het energierendement van 57 Warmte – Koude Opslag (WKO)-installaties op basis van de Wet Milieubeheer. De WKO-installatie van de Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI) van de Universiteit van Amsterdam (UvA) op Sciencepark Amsterdam wordt gekwalificeerd als één van de best presterende installaties. Deze WKO is gezamenlijk door de UvA en Unica Ecopower ontworpen, gefinancierd en gerealiseerd en wordt sinds 2009 door Unica Ecopower geëxploiteerd.
Universiteit van Amsterdam heeft duurzaamheid en daarmee duurzame energie hoog in haar vaandel staan. ‘Met WKO als betrouwbare techniek voor het opwekken van duurzame energie,realiseren wij een groot gedeelte van onze CO2-doelstelling. De WKO-centrale op het Sciencepark levert aan vier gebouwen van de UvA warmte en koude. De combinatie met de gebouwinstallatie en het WKO-systeem van Unica is goed op elkaar afgestemd, waardoor het binnenklimaat uitstekend beheerst kan worden. Intussen koppelen we meerdere gebouwen aan deze installatie.’ zegt Gerben Smit, hoofd huisvesting van Facility Services van UvA en HvA.
Exploitatiegericht ontwerp met prestatiecontract
Dankzij de mogelijkheid om vanaf het begin exploitatiegericht te ontwerpen en te realiseren en zelf de financiering te organiseren, heeft Unica Ecopower kunnen anticiperen op de exploitatieperiode van 25 jaar. Dit resulteert in een goed draaiende installatie met een rendement van meer dan 450%. Unica Ecopower monitort de WKO-installatie continu en stuurt bij wanneer dat nodig is. Hiermee valt de Total Cost of Ownership aanzienlijk lager uit. Jan-Maarten Elias, directeur: ‘Unica Ecopower is gericht op excellente exploitatie. De basis is een prestatiecontract voor een gegarandeerde levering. De vastgoedeigenaar kan ook kiezen om de gehele installatie te outsourcen waarbij wij de financiering organiseren. Hiermee ga je samen een partnership aan voor meerdere jaren. Met de UvA hebben we regelmatig overleg om optimalisaties gezamenlijk door te voeren. We zijn ervan overtuigd dat deze WKO-installatie nog beter kan draaien.’
‘WKO waar voor je geld’
Het blijkt dat de prestaties van bestaande WKO’s aanzienlijk achterblijven. Het project ‘WKO waar voor je geld’ heeft als doel om het energierendement van bestaande WKO’s te toetsen aan de Wet milieubeheer. Deze wet schrijft voor dat huurders/ eigenaargebruikers milieuverbeteringen moeten doorvoeren die binnen vijf jaar worden terugverdiend. De gemeenten voeren deze wet uit. Amsterdam is een van de koplopers op het gebied van de Wet Milieubeheer om energiebesparing tot stand te brengen.
Aan het project ‘WKO waar voor je geld’ doen meerdere gemeentes, provincies en rijksinstanties mee. Het blijkt zeer moeilijk om de benodigde data te krijgen van de geselecteerde WKO-systemen ter bepaling van het energierendement. Tot dusver zijn 25 WKO-installaties met elkaar vergeleken.
‘Amsterdam pleit ervoor om met de branche en landelijke overheid aanvullende wet- en regelgeving te formuleren met als doel eenduidig het energierendement van WKO-systemen te monitoren en bepalen. Hiermee wordt een standaard gezet die vanuit het ontwerp al opgepakt kan worden en ook bij een bestaand systeem kan worden geïntegreerd. Alleen dan is het mogelijk de prestaties van systemen met elkaar te kunnen vergelijken en het behalen van een optimaal energierendement te borgen’, geeft Marlies Lambregts, projectleider van de Gemeente Amsterdam aan.