De sector zonne-energie staat niet bepaald in goed daglicht, maar technische indicatoren tonen een omslag aan. Veel aandelen in de solarsector zijn klein en de meeste bedrijven maken nog verlies. Daarom is het wel aan te bevelen om de risico’s in te dammen middels spreiding in de portefeuille of een ETF. Maar de trend lijkt zonniger, schrijft Michael Kahn op Barron’s.
De sector heeft twee bear markets achter de rug en er is 96% aan beurswaarde verdampt als sneeuw voor de zon. Na begin 2008 is de Guggenheim Solar index 80% aan waarde kwijtgeraakt. Sinds 2009 bleef de index wat stabiel liggen om in de tweede helft van 2011 verder te zakken en opnieuw 80% aan waarde te zien verdampen.
Toch lijkt er nu een kentering in de sector merkbaar. Kahn wijst daarbij vooral op enkele indicatoren, die een zonniger beeld lijken te geven. Er stroomt meer geld naar de sector. Onderstaande grafiek laat een stijgende on-balance volume zien. Dagen met prijsstijging suggereren vraag, hogere volumes wijzen op sterkere vraag. Dit lijkt te wijzen op een trend van groeiende vraag. Met excuses aan alle fundamenteel analisten, maken we voor één keer een TA-gekleurd uitstapje op IEXProfs.
Nog altijd zijn de risico’s voor de sector groot. De meeste aandelen zijn klein van omvang. Het grootste aandeel in de sector is First Solar. In mei noteerde de koers op de bodem van 11,43 dollar, ondertussen bedraagt de winst 178% bij een koers van 31,76 dollar. De technische kracht wordt zichtbaar in de uitbraak van het aandeel uit de trading range. Kahn waarschuwt wel dat de koerswinst erg hoog is en winstnemingen waarschijnlijk zijn. Maar er zijn geen indicatoren dat het meer dan een correctie zal zijn.
De sector kreeg het vooral moeilijk door de concurrentie uit China. Daar profiteert de sector van een recente aankondiging dat de Chinese overheid 2 mrd dollar aan subsidies beschikbaar stelt. Het aandeel Trina koerste daarop 10% hoger. De opleving komt na een dip onder de langetermijn steun.
Bron: iexprofs.nl